Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Λειτουργία Ε.Κ. και Σ.Ε. των ΕΠΑΛ- «Συγκόλλησαν» διοικητικά την τελευταία στιγμή τα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ στα Ε.Κ.


ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Ε.Κ. και Σ.Ε. των ΕΠΑΛ»
  • «Αλαλούμ» και αποκλεισμοί στις επιλογές υποδιευθυντών και υπ. Τομέων Ε.Κ.
  • Θα έχουμε ΣΕ-ΕΠΑΛ τα οποία απέχουν από την έδρα των Ε.Κ. ακόμα και 30 χιλιόμετρα!!!
Το Δ.Σ. της ΠΕΤΕΕΜ-ΤΕ01 εκφράζει τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων μας που υπηρετούν στα ΕΠΑΛ της χώρας, μετά τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της ΤΕΕ τις τελευταίες ημέρες.
1.    Συγκεκριμένα στις διαδικασίες επιλογών των υποδιευθυντών και Υπευθύνων Τομέων των Ε.Κ., οι περισσότερες ΔΔΕ διατύπωσαν την προκήρυξη-πρόσκληση υποψηφιοτήτων για τις....
θέσεις αυτές, χωρίς να αναφέρονται στην συγκεκριμένη διάταξη που ισχύει παρ. 3. του άρθρου 17 Ν. 4327/2015, για τις θέσεις αυτές, ανέφεραν μια γενική διατύπωση, που μόνο σύγχυση δημιουργούσε παρά ερμηνεία του νόμου για ποιες θέσεις αναφέρονταν οι πρόσκληση. Άγνοια ή αδυναμία ερμηνείας νόμου;
2.    Ορισμένες ΔΔΕ  κατά παράβαση της ως άνω διάταξης απέκλεισαν τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΤΕ01 της περιοχής ευθύνης τους από τις διαδικασίες επιλογής υποδιευθυντών και υπ. τομέων Ε.Κ. και μάλιστα η προκήρυξη αναφέρονταν κακώς σε συγκεκριμένους κλάδους. Αλήθεια έχουν διαβάσει οι υπεύθυνοι αυτών των ΔΔΕ την συγκεκριμένη διάταξη τι λέει; Αγνοούν όπως φαίνεται ότι η παρούσα διάταξη (παρ. 3, άρθρου 17 Ν. 4327/2015) είναι πιστό αντίγραφο της παρ. 5 του άρθρου 11 του νόμου 3848/2010, για την τότε επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, όπου ίσχυσε και έτυχε της εφαρμογής της από τους ίδιους υπηρεσιακούς παράγοντες!
3.    Αδικαιολόγητα καθυστερημένη η ανακοίνωση της προκήρυξης υποδιευθυντών και υπευθύνων  τομέων το μεσημέρι της Παρασκευής 26 / 06/ 2015, η οποία δημιούργησε τετελεσμένα γεγονότα στην διάσπαση-διαχωρισμού και συγχωνεύσεων εργαστηρίων των θέσεων ευθύνης κατά σχολείο π.χ. ΔΔΕ Καστοριάς, Σιβιτανίδειος κ.α. κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά.
4.    «Συγκόλλησαν» διοικητικά την τελευταία στιγμή τα Σχολικά  Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ στα Ε.Κ. παρά τις αντίθετες προτάσεις των Συλλόγων των διδασκόντων των ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διοικητικά «τέρατα» και να έχουμε ΣΕ-ΕΠΑΛ τα οποία να απέχουν από την έδρα των Ε.Κ. ακόμα και 30 χιλιόμετρα! Αυτή η άστοχη απόφαση, που εκτός τα δισεπίλυτα διοικητικά, οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, βάζει «μπόμπα» στα ήδη καταρρέοντα θεμέλια της ΤΕΕ.
5.    Από αυτό το νέο δυσοίωνο διοικητικό περιβάλλον στα Ε.Κ. οι εκπαιδευτικοί των ΣΕ-ΕΠΑΛ με αυθαίρετο τρόπο αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες επιλογών των οργάνων διοίκησης των Ε.Κ. αφού δεν υπήρξε η αντίστοιχη ενημέρωση για την προετοιμασία συλλογικών ψηφοφοριών.
6.  Αυτή η υπέρ δομή στην ΤΕΕ, δεν προκύπτει από κάποια εκπαιδευτική ανάγκη, ούτε δημοσιονομικό «συμμάζεμα» κάνει, ούτε απαίτηση των εκπαιδευτικών είναι, το αντίθετο μάλιστα η λειτουργία ΣΕ σε κάθε σχολική μονάδα προσδίδει την «χαμένη» ταυτότητα των σχολικών μονάδων της ΤΕΕ. Θα θέλαμε να ξέραμε εάν ισχύει το άρθρο 10 του Ν. 1566/85, που προβλέπει την διοικητική δομή των (ΣΕΚ) και των ΣΕ των σχολικών μονάδων στη ΤΕΕ;
7.    Με αυτή την διοικητική προσάρτηση των ΣΕ στα Ε.Κ. θα συνεχίζει να υπάρχει και με αυτό το μέγεθος μόνο ένας υποδιευθυντής;
8.    Ο εργαστηριακούς εξοπλισμός, πολλών Σχολικών Εργαστηρίων κατεύθυνσης των ΕΠΑΛ, έχει αποκτηθεί από διαφορετικές Σχολικές Επιτροπές και ανήκουν ως περιουσιακά στοιχεία σε δύο ή και περισσότερους δήμους, με αυτή την αναγκαστική διοικητική ενοποίηση σε ποιο Δήμο θα ανήκουν πλέον; 
9.    Οι υπεύθυνοι τομέα των Σ.Ε. των ΕΠΑΛ που θα ανήκουν διοικητικά στα Ε.Κ. θα τύχουν και αυτοί του επιδόματος που προβλέπεται για αυτή τη θέση ευθύνης, κάτι που δεν προβλέπονταν για τα ΣΕ;     
 Απαιτούμε:
α) Την επανεξέταση της απόφασης της ενοποίησης των ΣΕ στα Ε.Κ. με γνώμονα τη διοικητική αποκεντρωμένη ευρυθμία, την προστασία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και του άμεσα αποτελεσματικού διοικητικού και εκπαιδευτικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. 
β) Την ύπαρξη επαναληπτικών διαδικασιών επιλογών υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων στα ΕΚ στις ΔΔΕ που απέκλεισαν με ευθύνη τους, τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΤΕ01 από κακή και ΟΧΙ ορθή εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 17 Ν. 4327/2015.  


ΠΡΟΣ
1.       Αν. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
κ. Τάσο Κουράκη
      Γραφείο Δ/ντού Υπουργού
           κ. Χρήστου Πιλάλη
2.  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ/ΚΟΥ Β΄ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
 ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α/ΘΜΙΑΣ  &  Β/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ:    Γ΄ 
3. Δ/ντή Επαγγελματικής Εκπ/σης Υ.Πο.Παι.Θ.
            κ. Λιγνό Ιωάννη
4.  κ. Παπαδαντωνάκη Αμδρέα Δ/ντή Σπουδών και Εφαρμογής Προγραμμάτων του ΥΠΟΠΑΙΘ Τμήμα Α΄
5. Περιφερειακοί Δ/ντές Εκπ/σης
6. ΔΔΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-          ΕΠΑΛ & Ε.Κ., ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ