Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

«Διώκουν τον Οργ. Γραμματέα της ΠΕΤΕΕΜ της ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Αγρινίου, διότι δεν συνεμορφώθη με τας… υποδείξεις»


Αριθμ. Πρωτ.: 03
ΑΘΗΝΑ, 27-5-2014
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Διώκουν συνάδελφο της ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Αγρινίου, διότι δεν συνεμορφώθη με τας… υποδείξεις»
Το Δ.Σ. της ΠΕΤΕΕΜ ο μ ό φ ω ν α καταγγέλλει και ταυτόχρονα ενημερώνει για την ΕΔΕ που διατάχθηκε εναντίον του συναδέλφου μας Παναγιώτη Πανογεώργου, της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγρινίου και Οργ. Γραμματέα της ΠΕΤΕΕΜ, με μια εξαϋλωμένη κατηγορία, ότι συμμετείχε στη διακίνηση συλλογικής συνδικαλιστικής ανακοίνωσης στα σχολεία τους!  Διώκονται δηλαδή οι συνδικαλιστικές συλλογικές απόψεις μιας κίνησης, που άσκησε.....
κριτική για τις δομές και τους θεσμούς του Οργανισμού αυτού, στα πλαίσια του κατοχυρωμένου συνταγματικού τους δικαιώματος (όσο αυτό υπάρχει).

Πριν την άσκηση της δίωξης υπήρξε ένα στάδιο απειλών, που δεχόταν ο συνάδελφος για αρκετές ημέρες, για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που δεν ήταν αρεστό σε κάποιους παράγοντες.

Λυπούμαστε, αλλά τέτοιες πρακτικές εκτός ότι δεν πρέπει να έχουν θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα μάς θυμίζουν σκοτεινές εποχές, όταν η δημοκρατία είχε μπει στο «γύψο» και στον ΟΑΕΔ «Βασίλευε» το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», γι’ αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτές.

Την Πέμπτη 22-5-2014 ώρα 11 π.μ. ο Πρόεδρός μας παραβρέθηκε στο ΚΕΤΕΚ-ΟΑΕΔ Αγρινίου, όπου η διενεργούσα την εξέταση εκπαιδευτικός της ΕΠΑΣ Πάτρας, προσκάλεσε τον συν. Π. Πανογιώργο να δώσει δήθεν… διευκρινήσεις για κάτι που δεν ανέφερε στην πρόσκληση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κατηγορία εναντίον του. Από τον Πρόεδρο, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΤΕΕΜ, έγινε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την όλη μεθόδευση της δίωξης του συναδέλφου και ζήτησε, από τη διενεργούσα τη «διάτρητη» και αστήρικτη ΕΔΕ, να μην προχωρήσει σε καμία περαιτέρω ενέργεια, αφού η κλήση που παρέλαβε ο συνάδελφος είναι αόριστη και χωρίς να διευκρινίζεται με ποια ιδιότητα τον κάλεσαν να καταθέσει. Αντί κάποιας δικαιολογίας στα όσα καταγγέλθηκαν, η κυρία με «πονηρό» τρόπο ζήτησε από τον Πρόεδρο να καταθέσει ως μάρτυρας!!! Σε μια διαδικασία παρωδία, όπου ζητούσε να εκμαιεύσει μαρτυρικές καταθέσεις από όποιον εκπαιδευτικό βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο, ο συνάδελφος Πανογεώργος κατέθεσε αίτηση με κάποια δικονομικά αιτήματα και αποχώρησε.  Η κυρία, καθοδηγούμενη από τηλεφώνου για να «τυλίξει» το συνάδελφο στα δίχτυα της διοίκησης και να εκτελέσει τη διατεταγμένη υπηρεσία της στη συνέχεια, όπως ενημερωθήκαμε, ζήτησε μαρτυρικές καταθέσεις από τη διεύθυνση του σχολείου, που ευτυχώς οι δυο συνάδελφοι αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. 

Είναι καθαρό πλέον ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, που θυμίζει στους παλιότερους επικίνδυνες εποχές, επαναφέροντας το δόγμα : «δεν συνεμορφώθη με τας υποδείξεις».

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ΕΔΕ είναι δείγμα αυταρχισμού και εκδίκησης από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και γίνεται για λόγους αντιπερισπασμού για όσα έχουν καταγγείλει οι συνάδελφοί μας, κατά καιρούς, όσον αφορά τις πολιτικές της κατάργησης των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, την αναξιοκρατία που υπάρχει, καθώς και τη διαφωνία τους για την άτυπη κατάρτιση [ΣΕΚ] και μαθητεία-που επιχειρούν να εφαρμόσουν  και στον ΟΑΕΔ. Είναι γεγονός ότι με το νέο νόμο 4186 (ΦΕΚ 193/ Τεύχος Α΄-17/9/13) καταργούνται οι ΕΠΑΣ και στη θέση τους ιδρύονται οι ΣΕΚ, με αβέβαιο το μέλλον των εκπαιδευτικών, ενώ οι μαθητές παραδίδονται βορά στις πολυεθνικές της Γερμανικής Ευρώπης και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στοιχείο το οποίο δικαιολογημένα κάνει τους συναδέλφους να ανησυχούν…

Η κριτική που έγινε από τους καθηγητές του ΟΑΕΔ με την ανακοίνωσή τους για τις πειραματικές ΣΕΚ (Αριθμ. 1320/Δ5.1 ΚΥΑ, ΦΕΚ 134/27-1-2014), που ξεκίνησαν να λειτουργούν στον Οργανισμό με την σύμπραξη του Υπ. Εργασίας,  Παιδείας και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και τις ευλογίες του κ. Ράχενμπαχ, οι οποίες είναι γεγονός και εντάσσονται στην προγραμματική συμφωνία για τις ΖΟΕ των μεσοπρόθεσμων και έχουν σαν στόχο την απλήρωτη κατάρτιση, είναι το «επίδικο» σημείο της ανακοίνωσης κατά τα λεγόμενα της διενεργούσας την ΕΔΕ, όπως αποκάλυψε εξωδίκως! Αν δηλαδή η έκφραση άποψης-γνώμης-πεποίθησης είναι επιλήψιμη πράξη, τότε πρέπει η διοίκηση του ΟΑΕΔ να «διατάξει» και τη δίωξη του συνόλου του συνδικαλιστικού και επιστημονικού κόσμου που έχουν ανακοινώσει ότι διαφωνούν με αυτές τις δομές (κάτεργα) της εκπαίδευσης που επιβάλλει η Γερμανική ελίτ στη χώρα μας, για να φτιάξουν το φτηνό υπηρετικό προσωπικό (τα γκαρσόνια της Ευρώπης). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει γιατί δε θέλουν τη δημόσια κριτική και την αντιπαράθεση «αξιών» που παράγει πολιτική άποψη και επιθυμητό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ αυτή την πολιτικοσυνδικαλιστική δίωξη, που  υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να επιβάλουν στις σχολές ΟΑΕΔ την «άκρα του τάφου σιωπή» για τα όσα αρνητικά σχεδιάζουν σε βάρος της δημόσιας ΤΕΕ (κυβέρνηση και Τρόϊκα) και των εργασιακών σχέσεων των καθηγητών.

Μέσα από την όλη επιχείρηση αυτής της ακατανόητης και αντιδημοκρατικής δίωξης του συναδέλφου Παναγιώτη Πανογεώργου επιχειρούν να φαλκιδεύσουν τη συνδικαλιστική έκφραση και τις δημοκρατικές ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με αγώνες. Επίσης, μέσα από αυτήν φανερώνεται, για μια ακόμη φορά, το ιδίωμα της διοικητικής πυραμίδας, που, ενώ δεν λειτουργεί σωστά, δεν αντέχει την αντίθετη άποψη και την καλοπροαίρετη κριτική. 

Η «ταύτιση» της Διοίκησης του ΟΑΕΔ με αυτές τις καταδικασμένες σκοτεινές πρακτικές την εκθέτουν ακόμα περισσότερο στους εκπαιδευτικούς και το δημοκρατικό ελληνικό λαό, όσο δε διαχωρίζει τη θέση της και συνεχίζεται η άνευ αντικειμένου ΕΔΕ.

Πρακτικές επιβολής φόβου και τρόμου στην εκπαίδευση του Οργανισμού, που οδηγούν την εκπαιδευτική κοινότητα σε απαξίωση, θα αποβούν σε βάρος της ίδιας της δημόσιας εκπαίδευσης και των σχέσεων των συναδέλφων μεταξύ τους.      

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το βασικό αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος που δεν είναι άλλο από μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, συμβαδίζει με την απόπειρα της διοίκησης (μέσω της δίωξης) να βάλει στον Ευρω-Γυψο τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα ΠΣΕΚ και η DEKRA=παραχώρηση εγκαταστάσεων στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο! Προφανώς, η διοίκηση έχει αναλάβει «εργολαβικά» να επιβάλλει το γερμανικό δυϊκό μοντέλο προγραμμάτων κατάρτισης και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας  -της άγριας εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας- με τη νέα απλήρωτη υποχρεωτική μαθητεία αντί της επιδοτούμενης εξάσκησης για ειδίκευση (βλέπε συμφωνία Λισαβόνας). Αυτή η μορφή εκμετάλλευσης των νέων παιδιών παραπέμπει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με τα «καλφούδια», τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Αυτό θέλουν να επιβάλουν και στην πατρίδα μας και γι’ αυτό αντιδρούν με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο απέναντι σε κάθε φωνή αντίστασης και αποκάλυψης των επιδιώξεών τους. Αλήθεια, ποια συμφέροντα υπηρετούνται σε αυτή την υπόθεση;

Σε αυτές τις δομές (βλέπε νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου), δε θα υπάρχει ούτε γενικευμένη κατάρτιση (σχολείο) ούτε εκπαίδευση, παρά μόνο αποσπασματικά προγράμματα (ταχύρυθμη κατάρτιση), που θα καταργήσουν ό,τι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει στην επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ οι απολύσεις καθηγητών των σχετικών ειδικοτήτων βρίσκονται προ των θυρών. Κάτι που όλοι αυτοί κρύβουν επιμελώς από τους καθηγητές του ΟΑΕΔ, χρυσώνοντάς, μάλιστα, το χάπι σε ορισμένους με κάποιες θεσούλες, αρκεί να είναι γνώστες της Γερμανικής γλώσσας !

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, στο σύνολό του, και τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσουν την όλη μεθόδευση τρομοκράτησης και φίμωσης που επιδιώκουν με την ΕΔΕ, στο πρόσωπο του συναδέλφου Παναγιώτη Πανογεώργου της ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Αγρινίου, καθώς και τις αντιδημοκρατικές και ύποπτες συμπεριφορές, που αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, ως όφειλαν, και τις δημοκρατικές ελευθερίες, πρωταγωνιστούν για να περαστούν οι αλυσίδες πιο σφιχτά σε όσους αντιδρούν και υπερασπίζονται ιδανικά και αξίες, ασύμβατα με τη σημερινή κατάσταση που ζει η χώρας μας και ο λαός της.

Συνεχίζουμε ενωτικά και συλλογικά να στηρίζουμε το συνάδελφο Π. Πανογεώργο και κάθε άλλο διωκόμενο και μαζί τη συνδικαλιστική δράση και την ελεύθερη και δημόσια κριτική. Δεν παραιτούμαστε από τον έλεγχο των πράξεων της διοίκησης σε θεσμικό, πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, σύμφωνα με τις διαχρονικές αξίες που υπηρετεί το ανυπότακτο συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα με το ποιοι βρίσκονται κάθε φορά στην κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΤΕΕΜ – ΚΛΑΔΟΥ ΤΕ01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ