Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΤΕΜ:ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2-2-2014



ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1974
Προσωρινή Δ/νση: 
ΟΛΜΕ Ερμού & Κορνάρου 2
Τηλ.  210 3230073
FAX. 210 3227382 - 3311338    
Ηλ/κή. Δ/νση ΤΕ01
 http://peteem1.blogspot.gr                                    
Νέο e-mail:  peteem.te01@gmail.com
Τηλ. Προέδρου: 6977 982673
Α’ Αντιπρόεδρος 6973804297
Γεν. Γραμματέας: 698 0753768                          

Αριθ. Πρωτ. 3
ΑΘΗΝΑ 12-3-2014
 
 ΨΗΦΙΣΜΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2-2-2014
Με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων του κλάδου από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γεν. Συνέλευση της ΠΕΤΕΕΜ την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, 10.00 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σιβιτανιδείου Σχολής στην Καλλιθέα-Αθήνα.
Το Δ.Σ. εκτός της γενικότερης εκτίμησής του για την εκπαιδευτική συγκυρία ενημέρωσε τη Γεν. Συνέλευση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο ΤΕ1 και για το ρόλο της δημόσιας.......
ΤΕΕ στο νέο περιβάλλον μετά την ίδρυση των ΕΠΑ.Λ και ΣΕΚ.
Από τις τελευταίες εξελίξεις στην εκπαίδευση εκτιμούμε ότι οι «εταίροι» μας στην Ε.Ε. θέλουν μια εκπαίδευση στη χώρα μας, απροκάλυπτα πιο ταξική, που θα στέλνει τη νεολαία από νωρίς στον καιάδα της πιο άγριας εκμετάλλευσης και τους εκπαιδευτικούς στην ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων, την περιπλάνηση και την ανεργία.
Μια εκπαίδευση που στην εποχή των πιο μεγάλων μορφωτικών δυνατοτήτων:
Θα δίνει στους πολλούς, αντί συνολικής μόρφωσης, λίγα εφόδια αποσπασματικών δεξιοτήτων και αναλώσιμων καταρτίσεων χρήσιμων για τις ανάγκες των εργοδοτών, οδηγώντας τους – κι από τα 15 τους - στο μαγγανοπήγαδο της μαθητείας, της χωρίς δικαιώματα, απλήρωτης εργασίας για «το καλό» των πολυεθνικών. Για να συνεχίσουν μετά, αν βρουν δουλειά, να εντάσσονται στη μαύρη εργασία ή να πληρώνονται στο 80% του μεικτού βασικού μισθού πείνας.
Θα συνθλίβει τους μισθούς, την εργασιακή σχέση, την παιδαγωγική πράξη και τη συνείδηση των εκπαιδευτικών, μέσα από την κινούμενη άμμο του φόβου των πειθαρχικών, της «αξιολόγησης», της διαθεσιμότητας, της αναγκαστικής μετάταξης-μετάθεσης και τελικά της απόλυσης.
Θα γκρεμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων, μαθητών εκπαιδευτικών, παλιών εργαζόμενων, στήνοντας το ατελείωτο Δια Βίου, γαϊτανάκι των πιστοποιήσεων και της κερδοσκοπίας τους.
Όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που επιβάλλονται στην εκπαίδευση στοχεύουν στην δημιουργία χιλιάδων πλεοναζόντων (συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων - μόνο για το 2014 ο προϋπολογισμός μιλά για 1676! - συμπτύξεις τμημάτων με αύξηση του αριθμού των μαθητών και στα εργαστηριακά μαθήματα και το σχέδιο, κατάργηση ή υποβάθμιση μαθημάτων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών, νέα(;) αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, πιθανή αλλαγή του καθεστώτος οργανικότητας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υποχρεωτικές μεταθέσεις, κ.ά.)
Ενώ αντίθετα με τα πιο πάνω θα πρέπει ως συλλογικότητα να συνεχίσουμε να διεκδικούμε σε ένα μεταβατικό στάδιο όλο το πλέγμα των δομών της ΤΕΕ να ενταχθεί σε ένα δημόσιο, δωρεάν και ανοιχτό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης (με επαγγελματικές ειδικότητες, παροχή γνώσεων και ουσιαστικής επάρκειας για την άσκηση επαγγέλματος) με άμεσο στόχο μετά το 12χρονο σχολείο για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή μόρφωση να υπάρχουν δημόσιες σχολές τεχνών και επαγγελμάτων επιπέδου 4. Κατάργηση όλου του κυκεώνα, κατακερματισμού και κερδοσκοπίας μετά το γυμνάσιο και το Λύκειο. Ένταξη των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) στο τυπικό σύστημα της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (αντίστοιχης παραγωγικής βαθμίδας αυτή του εργοδηγού), με ταυτόχρονη διέξοδο στα ΑΤΕΙ.
Ειδικότερα:
Έγινε ενημέρωση για το νέο καθεστώς στις αναθέσεις μαθημάτων, που ισχύουν για το κλάδο ΤΕ1 και την προσπάθεια που συνεχίζεται ακόμα για την ολοκλήρωση των αναθέσεων και σε ορισμένες άλλες ειδικότητες (σχεδιαστών, δομικών), που δεν είχαν καλυφτεί με την Υ.Α. 7980/Γ2/21-1-2013 (ΦΕΚ 129 Β’).
Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονταν αυτή τη περίοδο.
Στη συνέχεια τέθηκαν και τα ειδικότερα θέματα, όπως επιμόρφωση, διαθεσιμότητες, οργανικές θέσεις, αποκλεισμός συναδέλφων του κλάδου από διάφορα προγράμματα – σεμινάρια – υπευθύνων ΣΕΠ, project, βιβλία, το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΚ, το θέμα με τους μη διορισμούς του κλάδου μας, η αναγνώριση δεύτερου πτυχίου και για το ποιός θα είναι πλέον ο νέος εργαστηριακός καθηγητής.
Για τα αναλυτικά προγράμματα του νέου ΕΠΑΛ θεωρούμε ότι το εργαστηριακό μέρος πρέπει να διατηρήσει την διδακτική αυτονομία του ως ιδιαίτερος χώρος και να ενσωματωθεί σε αυτό το άμεσα τεχνολογικό μάθημα, που χαρακτηρίζει την ειδικότητα κατεύθυνσης. Είμαστε αντίθετοι παιδαγωγικά ο έλεγχος προόδου των μαθητών που ασκούνται στα εργαστήρια να βγαίνει με το Μ.Ο. του  θεωρητικού μαθήματος.
Όλη η εργαστηριακή εκπαίδευση-εξάσκηση πρέπει να γίνεται μέσα στο σχολείο και όχι έξω από αυτό, όπως θεσπίστηκε τελευταία. Η μεταλυκιακή εκπαίδευση δεν πρέπει να εξελίσσεται σε απλήρωτη μαθητεία των γερμανικών ΖΟΕ της ευρωπαϊκής ελιτ και της ντόπιας μαστοράντζας διότι έτσι καταργείται ο ρόλος του σχολείου και τα επαγγελματικά δικαιώματα ειδικευμένων τεχνικών.       

Επίσης εκτιμήθηκε θετικά η λειτουργία του ενημερωτικού δικτυακού τόπου  peteem1.blogspot.com καθώς και η αμφίδρομη ενημέρωση που υπάρχει σε όλα τα σχολεία και τους συναδέλφους ΤΕ1.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι μετέφεραν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για όλα αυτά τα αρνητικά που εξελίσσονται στην ΤΕΕ και πρότεινα τρόπους αντίδρασης της Ένωσης.
Ακόμη έγινε κριτική από πολλούς συναδέλφους για την αδράνεια που παρατηρείται από πολλούς συναδέλφους ειδικότερα της Αθήνας καθώς δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες της ΠΕΤΕΕΜ.  

Η Γεν. Συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

  1. Να εντείνει τις προσπάθειες το Δ.Σ. και να απαιτήσει να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα επιμόρφωσης του κλάδου ΤΕ1, (άρθρο 14 Ν. 2817/2000) με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Παιδείας (ΙΕΠ), σε συνεργασία με την ΣΕΛΕΤΕ και τα ΤΕΙ, σε εξακτεινομένα τμήματα και σε συνδυασμό με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
  2. Το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει στους νέους διορισμούς και τους συναδέλφους ΤΕ1, πού έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία και είναι εγγεγραμμένοι  στους σχετικούς επικυρωμένους πίνακες σε συνδυασμό με τα κενά που υπάρχουν (συνταξιοδότηση αρκετών συναδέλφων ΤΕ!) και την επαναφορά της 1η ανάθεσης στα πλαίσια των Υ.Α. 7980/Γ2/21-1-2013 (ΦΕΚ 129 Β’) και την εγκύκλιο 176027/Γ2/19-11-2013 του Υπουργείου Παιδείας.
  3. Απαιτούμε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ με την αξιοκρατική επιλογή στελεχών διοίκησης των σχολείων, την διαφάνεια στις προσλήψεις και στους μόνιμους διορισμούς, που πρέπει να γίνονται από τους πίνακες του Υπουργείου παιδείας, καθώς επίσης και την αλλαγή στο σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής του Οργανισμού, όσον αφορά τις διαθεσιμότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη σίτιση και τη στέγαση των μαθητών.   
4.    Καμία απόλυση συναδέλφων- Επιστροφή στα Σχολεία όλων των διαθέσιμων.
5.    Να αρθούν οι αδικίες σε συναδέλφους μας, που έχουν χαρακτηριστεί λειτουργικά υπεράριθμοι και να τους δοθεί το πλήρες ωράριό τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (απόφαση με Αριθ. Πρωτ. 176027/Γ2/19-11-2013), για τον κλάδο ΤΕ1, όπου ορισμένες ΔΙΔΕ και διευθυντές σχολείων αυθαίρετα περί άλλων τυρβάζουν!   
6.    Εντείνουμε τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συνεργασία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, Συλλόγους τις ενώσεις, γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά για την ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της θέσης του εκπαιδευτικούς στη ΤΕΕ.  

Το Προεδρείο της Γεν. Συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ