Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΟΛΤΕΕ : Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου

Αθήνα, 30-7-2013
 Αριθμ. Πρωτ.: 258
ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου
Κε Υφυπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Ελληνικός Λαός παρακολουθούμε αποσβολωμένοι, σαστισμένοι και αμήχανοι, το έγκλημα που συντελείται ενάντια στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.), μπροστά στα μάτια μας.

Α. Το ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η Τ.Ε.Ε. στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από όλους ως «πολύπαθη». Και όχι άδικα. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχει υποστεί αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, πάντοτε σε βάρος της και χωρίς προοπτική και όραμα. Κατέληξε να είναι συνώνυμη της «σχολικής αποτυχίας», χώρος........συσσώρευσης των μαθητών «που δεν παίρνουν τα γράμματα», σχολείο συλλογής «απορριπτέων» του Γενικού Λυκείου και σε καμιά περίπτωση σχολείο πρώτης και ενσυνείδητης επιλογής.

Β. Το (πολύ πρόσφατο) ΧΘΕΣ
Τα εκρηκτικά αδιέξοδα που συστηματικά και επί δεκαετίες δημιούργησε το εκπαιδευτικό κατεστημένο, με την υπερτίμηση των σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τη μηδενική αντιστοίχησή τους σε πραγματικά εφόδια για την αγορά εργασίας, στρέφει ολοένα και περισσότερους νέους στη Δευτεροβάθμια Τ.Ε.Ε., η οποία, παρά τις αντινομίες και τις ελλείψεις της, και σε πείσμα της συστηματικής της απαξίωσης και της μηδενικής προβολής της από την Πολιτεία, γνωρίζει μια σταθερή αύξηση του μαθητικού της πληθυσμού, της τάξης του 15% κάθε χρόνο.
Πάνω σε αυτή την ανοδική πορεία της Τ.Ε.Ε., και με την επί τριετία διαρκή προσδοκία της πολυδιαφημιζόμενης αναβάθμισής της, η δικομματική (πλέον) κυβέρνησή σας προχώρησε ξαφνικά στον ακρωτηριασμό της, υποταγμένη πλήρως στις εκβιαστικές απαιτήσεις της Τρόικα και έρμαιο των παράλογων και ατελέσφορων Μνημονιακών της επιταγών. Χωρίς πολιτικό σχεδιασμό, χωρίς εκπαιδευτικό στόχο, με μόνο γνώμονα την κάλυψη «αριθμών», η πλειοψηφία των υπό κομματική πειθαρχία βουλευτών της συμπολίτευσης, ψήφισε το άρθρο 82 του Ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α΄). Η εν συνεχεία τροποποίησή του με το άρθρο 73 του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170Α΄) για την άρση της εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διπλωμάτων, μετά τον ωμό εκβιασμό της Τρόικα που απαιτούσε την «πλήρη κάλυψη» του «συνολικού αριθμού» που είχε ορίσει, προβάλλει εναργώς πλέον, τη σχέση αιτίου και αιτιατού. Αν οι συνέπειες των ενεργειών αυτών δεν ήταν τόσο τρομακτικά εγκληματικές, η προσπάθεια του Υπουργού Παιδείας να τις εμφανίσει ως δήθεν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και επιτελικού σχεδιασμού θα προκαλούσε τον αβίαστο καγχασμό όλων.
Οι διαρκείς παλινωδίες και εξαιρέσεις «των εξαιρεθέντων» (Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά, κατοχή 2ου πτυχίου, τρίτεκνοι), η εισαγωγή πολλαπλών «κριτηρίων» για την ένταξη στην εξαίρεση (εισόδημα μέχρι 12.000€, πολύτεκνοι κατά τον Κ.Φ.Ε. και όχι κατά την κρατούσα Νομοθεσία περί πολυτέκνων, κλπ) καθώς και η παντελής έλλειψη πρόνοιας για την μητρότητα και τη λοχεία, κάνουν φανερό ότι:
 Δεν υπάρχει καμιά αξιοκρατική αντίληψη.
 Δεν υπάρχει καμιά κοινωνική διάσταση.
 Η στόχευση δεν αφορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου.
 Οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα πανικού, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό.
 Τα «τυφλά χτυπήματα» θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Κορωνίδα του Νόμου αποτελεί το άρθρο 90 σύμφωνα με το οποίο η κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων μπορεί να πραγματοποιείται πλέον με μόνη την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, μετά από εισήγηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργού Παιδείας. Οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο.
Το χειρότερο είναι, ότι αυτές τις τσαπατσουλιές και τις «μπαταριές στο ψαχνό», δεν τις εννοούσε μάλλον ούτε αυτή η ίδια τη Τρόικα, όχι τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών κατευθύνσεων…

Κε Υφυπουργέ,
Επειδή οι αριθμοί, τους οποίους φαίνεται να υπηρετεί η Κυβέρνηση, είναι αμείλικτοι, σας παρουσιάζουμε και μερικούς που αποδεικνύουν το εύρος, το πλάτος και το βάθος του πλήγματος που επέφερε στην Τ.Ε.Ε. Διότι πέραν των (σύμφωνα με δημοσιεύματα) 2.114 εκπαιδευτικών που οδηγούνται σε διαθεσιμότητα – απόλυση (από το σύνολο των 2.472 των καταργηθέντων ειδικοτήτων καθηγητών), υπάρχουν και τα Σχολεία και οι μαθητές της Τ.Ε.Ε.:
Η κατάργηση των 49 ειδικοτήτων καθηγητών, συνεπάγεται τη διακοπή λειτουργίας 2 (δύο) Τομέων των ΕΠΑ.Λ. και 9 (εννέα) Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ.
Στο σύνολο των Σχολείων της Τ.Ε.Ε.:
 248 από τα 392 ΕΠΑ.Λ. (ποσοστό 63 %) ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΙ και πολλά από αυτά διαλύονται.
 96 από τις 109 ΕΠΑ.Σ. (ποσοστό 88 %) αποδεκατίζονται και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ
 Επί συνόλου 80.177 ΕΝΕΡΓΩΝ μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.οδηγούνται εκτός εκπαίδευσης 26.721 ΕΝΕΡΓΟΙ μαθητές, δηλαδή ένα ποσοστό 33% (που είναι μάλιστα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, σε διαρκή αύξηση μαθητικού πληθυσμού, σε επίπεδο επίδοσης μαθητών και σε προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης) οδηγείται ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
 Από το σύνολο των 26.721 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ μαθητών/τριών των καταργουμένων Τομέων και Ειδικοτήτων, τα 21.513 είναι ΚΟΡΙΤΣΙΑ (ποσοστό 81%). Πρόκειται λοιπόν για ειδικότητες που έχουν την απόλυτη προτεραιότητα επιλογής του γυναικείου πληθυσμού !! Ο πληθυσμός αυτός πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί σε άλλες ειδικότητες (Μηχανολογίας, Οχημάτων, Ηλεκτρολογίας, κλπ) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μαθηματικά ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ σε ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (επειδή μόνο από «αριθμούς» καταλαβαίνει η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και τα «πρόσωπα» στα οποία αυτοί αναφέρονται…) η πολυαναγγελθείσα και πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση – ενδυνάμωση της Τ.Ε.Ε. και η επιδιωκόμενη, στοχευόμενη αναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη αύξηση του μαθητικού της δυναμικού σε ποσοστό μάλιστα 50-50% (!!!) σε σχέση με τη Γενική Εκπαίδευση.
Έτσι αποκαθίστανται οι … «μακροχρόνιες στρεβλώσεις» της Εκπαίδευσης !
Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των δομών της !
Έτσι, γιατί οι επιλογές σε Τομείς και Ειδικότητες υπαγορεύθηκαν δήθεν από τις συντεχνιακές επιδιώξεις των καθηγητών και όχι από τον μεγάλο αυτό αριθμό των μαθητών που τις επέλεγαν σταθερά, για χρόνια και με ολοένα μεγαλύτερη αύξηση κάθε χρόνο, και προσδοκούσαν μια θέση στην ανοιχτή ακόμη αγορά εργασίας με τα συγκεκριμένα πτυχία !
Έτσι, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, και διατηρεί ορθάνοιχτες της πύλες της και για τους φτωχούς, όπως και για τα επαρχιωτόπουλα, που τώρα πια θα πρέπει να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να επενδύσουν ιλιγγιώδη ποσά στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση !
Έτσι, γιατί η εκπαίδευση δεν είναι ρατσιστική, και δεν κάνει διάκριση των δύο φύλων !

Ακούσαμε τον Υπουργό να ισχυρίζεται εξωφρενικές παραδοξότητες:
1) Ότι κατάργησε Τομείς και Ειδικότητες, επειδή το ίδιο γνωστικό αντικείμενο προσφερόταν δήθεν σε πολλαπλά και αλληλεπικαλυπτόμενα επίπεδα εκπαίδευσης (σχολές Μαθητείας, Ι.Ε.Κ., Τριτοβάθμια) και επομένως υπήρχε σύγχυση του διδασκομένου αντικειμένου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
2) Ότι με την κατ’ αποκλειστικότητα διδασκαλία τους στα Μεταδευτεροβάθμια Ι.Ε.Κ., αναβαθμίζονται οι σπουδές αυτές.
3) Ότι θα ιδρύσει μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ.
4) Ότι η φοίτηση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. θα είναι πλέον Δωρεάν
5) Ότι οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα θα προσληφθούν στο Υπουργείο Υγείας (την ίδια στιγμή που και εκείνο προγραμματίζει 1.500 διαθεσιμότητες) ή ως ωρομίσθιοι στα σχολεία από τα οποία απολύθηκαν και στα Ι.Ε.Κ.
Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν αντέχουν σε λογικό έλεγχο ούτε από κάτοχο στοιχειώδους εγκυκλίου μορφώσεως και εγκεφαλικής λειτουργίας. Όταν λοιπόν διατυπώνονται σοβαροφανώς από καθηγητικά και υπουργικά χείλη, ελέγχεται ο προφέρων για εσχάτη ψευδολογία και εσκεμμένη παραπλάνηση, διότι δεν μπορεί να του αποδοθεί οργιώδης άγνοια…
Με τη «λογική» του Υπουργού περί «αλληλοεπικαλύψεων», θα έπρεπε να καταργηθεί το σύνολο των Τομέων και Ειδικοτήτων που διδάσκονται στην Β΄βάθμια Εκπ/ση, διότι ΟΛΕΣ διδάσκονται και σε ανώτερα επίπεδα. ΟΜΩΣ, σε κάθε αντικείμενο του επιστητού και της τέχνης, υπάρχει οριοθετημένη διαβάθμιση της Γνώσης και σαφής διαχωρισμός του επαγγελματικού ρόλου κάθε επιπέδου (πχ: ανειδίκευτος εργάτης, βοηθός, ειδικευμένος τεχνίτης, εργοδηγός, τεχνολόγος μηχανικός, μηχανικός, κλπ...).
Επίσης, η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, αλλά επιδοτούμενη για μερικά χρόνια, όσο υπάρχουν σχετικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Ακόμη, η απεμπόληση του αναγνωρισμένου αυτού επίπεδου μόρφωσης από την Τυπική Εκπαίδευση και η εξ’ ολοκλήρου παράδοσή της στην Μη Τυπική Κατάρτιση (Δημόσια και Ιδιωτική), αποτελεί πραγματικά Πανευρωπαϊκή «πρώτη». Σε όλη την Ευρώπη κανείς δεν σκέφθηκε ως τώρα να καταργήσει τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση των νέων (μαθητών), επειδή η Ε.Ε. επιδοτεί την κατάρτιση των ενηλίκων !! Τέλος, τα μεταγυμνασιακά Ι.Ε.Κ. θα πισωγυρίσουν την Ελλάδα στην δεκαετία του 1950.

Γ. Το ΣΗΜΕΡΑ
Οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως και να επιστρέψουν άμεσα όλοι στις οργανικές τους θέσεις.

Δ. Το ΑΥΡΙΟ
Τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως διάφορες «ειδήσεις» και «δημοσιεύματα», αναφορικά με το «Τεχνολογικό Λύκειο». Εάν τα διαλαμβανόμενα σε αυτά αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου, τότε η εσχάτη πλάνη θα είναι χείρον της πρώτης. Δεν γίνεται πλέον λόγος για Τεχνικό Λύκειο, αλλά ένα υποτυπώδες και χλιαρό «ΓΕ.Λ. δεύτερης ευκαιρίας» και πάλι για τους αδύναμους σε επιδόσεις μαθητές. Η πολύχρονη αναμονή του νέου σχολείου φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο !!
Τι να πρωτοσχολιάσουμε;
 Το πετσόκομμα των παραδοσιακών Τομέων και την ίδρυση νεοφανών;
 Την διδασκαλία Τομέων, αλλά όχι Ειδικοτήτων;
 Την «πρακτική άσκηση» μαθητών σε επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν διδαχθεί μαθήματα και να λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας;
 Και σε ποιες ακριβώς επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα γίνεται η άσκηση; Στις ανύπαρκτες;
 Το ότι οι σπουδές αυτές δεν θα οδηγούν προφανώς σε πτυχίο χαρακτηρισμένου επιπέδου προσόντων κατά τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά πρότυπα (HFQ-EFQ);
 Στο ότι οι επιλογές αυτές και οι αποφάσεις λαμβάνονται κυριολεκτικά στο γόνατο, χωρίς μελέτη,χωρίς ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής εμπειρίαςχωρίς διάλογο και συναίνεση.

Η Ομοσπονδία μας, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά συνδικαλιστικά στερεότυπα, έχει από καιρού διατυπώσει σοβαρή, έγκυρη και τεκμηριωμένη πρόταση για ένα πραγματικά Τεχνικό Σχολείο, τοΤεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, ελκυστικό στους μαθητές, που δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της πολύπαθης Τ.Ε.Ε. Το σχολείο που έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινωνίας, να προσφέρει το μεσαίας στάθμης ανθρώπινο τεχνικό δυναμικό που έχει ανάγκη η Πατρίδα για την επερχόμενη ανάπτυξη. Την πρόταση αυτή, που από καιρό έχουμε δώσει στη δημοσιότητα και έχουμε αναπτύξει και στον προκάτοχό σας, σας υποβάλλουμε σήμερα και σας καλούμε να τη μελετήσετε, δηλώνοντας ότι είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Κε Υφυπουργέ,
Μετά τις πρόσφατες ενέργειες του Υπουργείου, και τις διακηρυγμένες προθέσεις του Υπουργού για το μέλλον της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στην Ελλάδα (και μάλιστα της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από την μετωπική και καθ’ ολοκληρίαν αντιπαράθεση, ενάντια στις απαράδεκτες αυτές πολιτικές.
Η ανταπόκρισή μας στο κάλεσμά σας για συνάντηση, θα πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα των πραγματικών καταστάσεων.
Είστε νέος και άφθαρτος πολιτικός, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές σας, ανήκετε σε ένα κόμμα που έχει διατυπώσει προ πολλού τη θέση του για το Τεχνολογικό Λύκειο, έχετε διατελέσει αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σε σχέδιο Νόμου την πρότασή του, ο Πρόεδρός σας διακήρυξε τη θέση του για τους υφιστάμενους Τομείς και τις Ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ., και παρουσίασε πρόσφατα τις θέσεις του κόμματος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ, του οποίου είστε μέλος.
Έχουμε λόγους λοιπόν να ευελπιστούμε ότι δεν θα θέλατε να συνδέσετε την πολιτική σας σταδιοδρομία με το εξάμβλωμα «Τεχνικού Λυκείου» που παρουσιάστηκε στα μέσα και την πλήρη ανατροπή του έργου και των εξαγγελιών του πολιτικού χώρου σας, πρόταση που δουλεύτηκε επί χρόνια, εξασφάλισε τη συνηγορία και του συγκυβερνώντος με εσάς κόμματος, πέρασε από όλες τις θεσμοθετημένες Επιτροπές, αλλά δεν ψηφίστηκε ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι:
 Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον ξαφνικό θάνατο, τον ακρωτηριασμό, στις καταργημένες ειδικότητες.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις διαθεσιμότητες, ακούσιες μεταθέσεις και μετατάξεις, απολύσεις.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον ξαφνικό θάνατο τομέων και ειδικοτήτων.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την υποκατάσταση της εκπαίδευσης από την κατάρτιση.
 Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τον αργό θάνατο της Τ.Ε.Ε.

Απαιτούμε:
1. Την επαναφορά – αποκατάσταση όλων των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων σε πλήρη και κανονική υπηρεσία.
2. Τη συνέχιση της λειτουργίας των υπό κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων.
3. Το Σχολείο της Τ.Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει το ρόλο και τη θέση που του αξίζει στη Δ/θμια Εκπ/ση και που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία της Χώρας.

Η Εκπαίδευση και το Σχολείο της Τ.Ε.Ε. έχει ανάγκη τη γαλήνη και την προοπτική που δικαιούται και να είστε σίγουρος ότι ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ.
Αν αυτό γίνει με τη συναίνεση και την καθοδήγηση της Πολιτικής Ηγεσίας, τόσο το καλύτερο για τη δεύτερη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα γίνει με τους ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Αχιλλέως 37 - 41 & Μυλλέρου, 104 36 Αθήνα
τηλέφωνο: 210-5238973, fax: 210-5202798
ηλεκτρονσελ.http://www.oltee.gr, facebook: group Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

πληροφορίες: Σεραφείμ Κερασιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ.Τ.Ε.Ε., τηλ.: 6936-449284

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ