Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Πιερίας για το πρόγραμμα "αξιολόγησης" P.I.S.A.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Λ.Μ.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» P.I.S.A.
Το πρόγραμμα P.I.S.A. αποτελεί μέσο στα χέρια του Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την υπονόμευση της γενικής μόρφωσης και τη στροφή στις κατακερματισμένες δεξιότητες, για την είσοδο χορηγών στα σχολεία. Είναι μοχλός για τη νομιμοποίηση των απολύσεων με «κριτήρια», για το «νέο» καλλικρατικό σχολείο της διαφοροποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, η «αξιολόγηση» γίνεται μέσω διαφορετικών ερωτηματολογίων που θα διανεμηθούν σε διευθυντές, γονείς, μαθητές. Οι ερωτήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: πηγές χρηματοδότησης (δημόσιες- ιδιωτικές), καταγραφή προσλήψεων – απολύσεων – εργασιακών σχέσεων – κατόχων ή μη πιστοποιητικών διδακτικής επάρκειας, «καινοτομία», «επιμόρφωση» – «αξιολόγηση» εκπαιδευτικών, βαθμός .........
αποκέντρωσης – αυτονομίας σχολείου, αναλυτικά προγράμματα – διδακτικές μέθοδοι, διαφοροποίηση προγραμμάτων σπουδών κ.ο.κ.
Το πρόγραμμα P.I.S.A.  και η υλοποίησή του δεν αποτελεί μόνο εργαλείο για να συντάσσει ο Ο.Ο.Σ.Α. εκθέσεις που παρουσιάζουν την ελληνική εκπαίδευση σε χαμηλή θέση. Ιδίως στις σημερινές συνθήκες πηγαίνει πακέτο με τη σχεδιαζόμενη «αξιολόγηση»-χειραγώγηση που οδηγεί στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας, που οδηγεί στις απολύσεις εκπαιδευτικών.
Καλούμε τους συναδέλφους:
Να μην υλοποιήσουν αυτό το δήθεν αθώο ερευνητικό πρόγραμμα.
Να αντιδράσουν στο όποιο κλίμα απειλών ή εκφοβισμού.
Να ακυρώσουν στην πράξη, με βάση και τη σχετική απόφαση της Ο.Λ.Μ.Ε. (http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=2501), κάθε προσπάθεια «αξιολόγησης».
Στα σχολεία που θα γίνει απόπειρα υλοποίησης του P.I.S.A., παρά τη θέληση του συλλόγου διδασκόντων, κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας κατά τις ώρες διεξαγωγής του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ