Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Βιοντίζελ από τηγανόλαδα στις δεξαμενές σχολείου στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης

b_300_0_16777215_0___images_eidiseis_2012_03_16_4f1am4stili.jpg
Η πρώτη ποσότητα βιοκαυσίμου μεταφέρθηκε χθες και τοποθετήθηκε στις δεξαμενές του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Δ.Ε. Αγ. Παύλου από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), όπου, υπό την ευθύνη του καθηγητή Γιάννη Κάρμαλη, έγινε η ειδική επεξεργασία των 750 λίτρων τηγανόλαδων. Αυτά αποτελούν την πρώτη μεγάλη συλλογή από νοικοκυριά του δήμου Νεάπολης - Συκεών, τα οποία συμμετείχαν με θέρμη στο πρόγραμμα του δήμου για την προώθηση της ανακύκλωσης, της καθαρής και πράσινης ενέργειας.
Μήνυμα-πρόσκληση σε όλες τις οικογένειες και σε όλους τους Θεσσαλονικείς, ώστε να ενταχτούν στο κίνημα ανακύκλωσης των τηγανόλαδων, απηύθυνε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατά την παραλαβή του βιοντίζελ που παρήχθη από την αξιοποίηση των μαγειρικών ελαίων.
«Τα οφέλη από την ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων είναι .......
πολλαπλά. Δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, που είναι και το σημαντικότερο, αλλά είναι και οικονομικά. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερες και περισσότερες θα είναι οι ωφέλειες εάν συμμετείχαν στην προσπάθεια όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι συμπολίτες μας, και όχι μόνο στο δικό μας δήμο», τόνισε σε δηλώσεις του κ. Δανιηλίδης, ο οποίος -παρουσία αντιδημάρχων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τοπικών συμβούλων και των διδασκάλων- ανέπτυξε με τους μαθητές του σχολείου ένα ζωντανό διάλογο για το θέμα της ανακύκλωσης.
Όπως υπογράμμισε, «τα παιδιά και οι οικογένειες ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον κι ευαισθησία στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο δήμο πριν τρία χρόνια», και πρόσθεσε: «Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των οικογενειών. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή οφείλεται σε αυτά τα όμορφα παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες, που με τον τρόπο τους αναγκάζουν και υποχρεώνουν τους γονείς τους να συλλέγουν τα λάδια που θα πετούσαν με όλες τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον. Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τελικά δεν απαιτείται κόπος για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μόνο τρόπος και διάθεση».
Η εκδήλωση της υποδοχής του βιοντίζελ απέκτησε περισσότερη ζωντάνια κι ενδιαφέρον όταν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης μετέφεραν στα μικρά παιδιά τις εμπειρίες τους από την επίσκεψή τους στο ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας, όπου ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης των μαγειρικών ελαίων. Αυτοί, μάλιστα, ήταν που δέχτηκαν και τις περισσότερες ερωτήσεις από τους «οικοδεσπότες» μαθητές, δείχνοντας έτοιμοι και κατάλληλα καταρτισμένοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία τους.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην δήμος Συκεών ήταν από τους πρώτους που έθεσε σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, το οποίο τώρα επεκτείνεται σε όλες τις Ενότητες του νέου διευρυμένου δήμου, με έμφαση κυρίως στις μαθητικές κοινότητες, με το 1ο Δ.Σ. Αγ. Παύλου να είναι ένα από τα έξι που εντάχτηκαν στο κίνημα αυτό. Συνεργεία του δήμου διανέμουν στους δημότες και στους μαθητές ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανόλαδων, τα οποία παραλαμβάνουν μετά από ειδοποίησή τους.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης, προωθώντας ταυτόχρονα όλα τα προγράμματα που ο δήμος υλοποιεί, όπως είναι ο μπλε κάδος, η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και μπαταρίας, η χουμοποίηση-κομποστοποίηση, κλπ.
www.typosthes.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ