Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Οργάνωση της πάλης στην τεχνική εκπαίδευση

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορμή τη φιλολογία που αναπτύσσεται για το μέλλον των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης για να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, υπήρξαν διαρροές που λένε ότι στο τέλος του έτους οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία, πέραν του υπουργείου Παιδείας, θα μετατραπούν σε φορείς παροχής μεταγυμνασιακής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και θα ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση. Για το θέμα αυτό είχε στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας η ΓΣΕΕ, διαμαρτυρόμενη για υποβάθμιση των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ (στον ΟΑΕΔ ανήκουν στην πλειοψηφία τους οι μη εποπτευόμενες από το υπουργείο Παιδείας ΕΠΑΣ).
Με αφορμή όλη αυτή τη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το θέμα, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Τη στιγμή που κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ τσακίζουν κάθε εργασιακό, λαϊκό δικαίωμα, τη στιγμή που μόλις το 10% - 15% των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ βρίσκει κάθε εξάμηνο πρακτική και όσοι........
κάνουν πρακτική μένουν απλήρωτοι 2-3 μήνες, υπάρχουν διαρροές για το μέλλον των σχολών μαθητείας. Οι όποιες αλλαγές δε θα δώσουν απάντηση στην άσχημη κατάσταση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης. Πολύ περισσότερο δε θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως κι αν αναδιαρθρώσουν την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση θα είναι μηχανισμός που θα υπηρετεί την ταξική εκμετάλλευση.
Δε χωράει καμιά αναμονή! Τώρα οργάνωση της πάλης ενάντια στους μισθούς των 400 ευρώ που καταδικάζουν τη νεολαία, τους μισθούς πείνας και ανασφάλιστης δουλειάς για τους σπουδαστές από τη μαθητεία. Εξασφαλίζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό για την κερδοφορία των βιομηχάνων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Από την αρχή της χρονιάς, η κατάσταση στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι εκρηκτική. Ελάχιστοι είναι οι σπουδαστές που δικαιούνται το επίδομα ενοικίου (110 ευρώ) και το επίδομα σίτισης (6ευρώ/ μέρα), ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των σπουδαστών.
Καλούμε τους σπουδαστές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους. Τα προηγούμενα χρόνια Υπουργοί και διευθυντάδες των ΕΠΑΣ έταζαν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας να μην εξαρτήσουν το μέλλον τους από αυτούς που δουλεύουν για τη στρατηγική της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Να τους γυρίσουν την πλάτη, να μη δεχτούν να παίξουν το παιχνίδι τους.
Να παλέψουν ενάντια στους μισθούς - χαρτζιλίκι και την ανεργία που καταδικάζουν μαζικά τη νεολαία εφ' όρου ζωής. Να μη δεχτούν με σκυμμένο κεφάλι τις αλυσίδες της μισθωτής σκλαβιάς. Να διεκδικήσουν όλοι οι σπουδαστές να έχουν βιβλιάριο υγείας, ασφάλιση, υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς. Καμία πιστοποίηση, μόνος όρος για να βρεις δουλειά να είναι το πτυχίο.
Στο πλευρό των σωματείων τους, με το ΠΑΜΕ να δυναμώσουν το μέτωπο παρεμπόδισης και αντεπίθεσης σε κάθε σχολή, σε κάθε τόπο δουλειάς. Η εργατική τάξη είναι πανίσχυρη, όταν είναι οργανωμένη και αποφασισμένη στην πάλη για τη δικιά της εξουσία και οικονομία.
Ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία. Σε αυτήν την κοινωνία, κανείς νέος, τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται το δικαίωμα κάθε νέου στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Οι νέοι θα μπορούν, μόλις ολοκληρώνουν τη βασική μόρφωση, το ενιαίο 12χρονο σχολείο, να κατευθύνονται σε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές.
Τώρα συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».
  • Ανάλογη ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ                                            ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ