Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων..για 15000 απολύσεις


Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων..
Ο στόχος πέρα απ την αξιολόγηση (που είναι η δικαιολογία) είναι η απόλυση εντός του 2012 δεκαπέντε χιλιάδων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Την αξιολόγηση θα κάνουν ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του Δημοσίου, Γάλλοι αλλά και ιδιώτες εμπειρογνώμονες.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από την χθεσινή συνέντευξη του κ. Ρέππα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και μάλιστα τώρα με την ανακοίνωση που περιμένουμε της αναφοράς της task force τις επόμενες μέρες από τον κ. Ράιχενμπαχ, για το πρόγραμμα προόδου της ελληνικής οικονομίας και για τις επόμενες δράσεις, ακούγεται, δεν ξέρω, γι΄ αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, ότι θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι της task force στην αξιολόγηση του προσωπικού.
Μήπως θα μπορούσατε, αν έχετε τη δυνατότητα, να μας περιγράψετε με ποιο τρόπο θα γίνει η ....
αξιολόγηση; Θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες ή θα γίνει από στελέχη του Δημοσίου, όποτε ξεκινήσει, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μιλήσουμε με λεπτομέρειες, γιατί η αξιολόγηση αυτή έχει ξεκινήσει. Θα συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, και εκπρόσωποι του Γαλλικού Κράτους, όχι στην αξιολόγηση αυτή καθεαυτή, αλλά έχουν αναλάβει καθήκοντα να είναι σε στενή επαφή με εμάς, με τις ομάδες αξιολόγησης, προκειμένου να παρακολουθούν και να κάνουν χρήσιμες παρατηρήσεις. Νομίζω ότι θα αδικήσουμε το θέμα στο οποίο αναφέρθηκα στην αρχή της παρουσίασής μου, αν μπούμε σε λεπτομέρειες για μία λειτουργία, η οποία είναι σε εξέλιξη και η οποία διαμορφώνεται.
Σας λέω ότι πράγματι θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους, με τον τρόπο που σας είπα όχι στις ομάδες αξιολόγησης. Πράγματι θα έχουμε και εκτός του Δημοσίου εμπειρογνώμονες, οι οποίοι και αυτοί μπορούν να διατυπώσουν χρήσιμες παρατηρήσεις για το έργο αυτό.

Βεβαίως, είναι πολύ πρόωρο για να βγάλουμε συμπεράσματα αφού η αξιολόγηση ξεκίνησε μόλις τώρα για το παρόν Υπουργείο και βεβαίως θα ακολουθήσει ένα Υπουργείο ακόμη. Έχουμε δηλαδή αρκετό δρόμο ακόμη για να πούμε ότι έχουμε καταλήξει στο τελικό συμπέρασμά μας για το τι απέδωσε αυτή η προσπάθεια.
Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία, δεν υπήρχαν δομές. Αν υπήρχαν όλα αυτά, πολλές πολιτικές που έγιναν μέχρι τώρα με κριτήρια οριζόντια και εν πολλοίς ανορθολογικά και άδικα, θα είχαν γίνει με έναν άλλο τρόπο και ίσως είχαμε οδηγηθεί και σε καλύτερα αποτελέσματα. Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό τώρα.
Αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες όχι, δεν θα παρέμβουν αυτή την ώρα. Δεν προβλέπεται αυτό -επειδή θέσατε τέτοιο θέμα- είναι κάτι που δεν μας έχει απασχολήσει. Είναι όμως κάτι το οποίο παραμένει ανοικτό όταν καταλήξουμε, που ελπίζω να γίνει αυτό μέχρι το τέλος Μαρτίου, με τους εκπροσώπους της ομάδας δράσης, για το πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού. Ακόμη αυτό το πακέτο δεν έχει διαμορφωθεί, δεν έχει πάρει την τελική μορφή του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που έχει αρχίσει η αναδιάρθρωση των Υπουργείων και των οργανικών μονάδων, το προσωπικό αυτό τι θα γίνει; Μειώνονται οι Γενικές Διευθύνσεις και το προσωπικό αυτό που πάει,

στοιβάζεται σε ένα χώρο μέχρι να αξιολογηθεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Καπετάνη, δεν μιλούμε για μείωση των θέσεων εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλούμε για μείωση του αριθμού των υπηρεσιακών μονάδων και αναφέρθηκα στις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα.

Θυμίζω ότι με την ψήφιση του Ν 4024 προχωρήσαμε στην κατάργηση του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων κι επίσης θυμίζω ότι σε πρόσφατη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που σήμερα ψηφίζεται στο σύνολο για το πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέψαμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στη νέα διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης αυτοί που σήμερα κατέχουν μία θέση ευθύνης, είτε είναι Γενικοί Διευθυντές, είτε είναι Διευθυντές, είτε Τμηματάρχες.
Απλώς έχουμε μείωση του αριθμού των Γενικών Διευθύνσεων, των Διευθύνσεων και των Τμημάτων κι επόμενο είναι, ένας αριθμός Προϊσταμένων αυτών των μονάδων να μην μπορεί να παραμείνει σε θέση Προϊστάμενου μιας τέτοιας μονάδας, αλλά προβλέψαμε συγκεκριμένα κριτήρια, αντικειμενικά και εκ των προτέρων προσδιορισμένα, για το πώς θα τοποθετηθούν στο νέο διάγραμμα των Υπουργείων οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ