Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση ΑΕΙ/ΤΕΙ-Λιβελλογράφημα, της Χρυσταλλένης Κουδουνάρη


Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά διάβασα ότι  ο κ. Ιωακείμ  Γρυσπολάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης φέρεται ως ο συντάκτης του σχεδίου νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ. Βεβαίως αν έλαβα λανθασμένες πληροφορίες ζητώ ταπεινά και εκ των προτέρων συγγνώμη από τον κύριο ή οποιοδήποτε άλλο υπεύθυνο.
Διάβασα αυτό το «σχέδιο» και έμεινα έκπληκτη! Η άποψή μου είναι πως δεν πρόκειται για ένα ορθολογικό σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας αλλά για ένα λιβελλογράφημα! Δυστυχώς κάποιοι επιστήμονες-πανεπιστημιακοί τεχνοκράτες έστω, (που  αποτελούν ελπίζω τη μειοψηφία,) καταδέχονται να ....
υπογράψουν τέτοια νομοσχέδια  τα οποία πάνε προς έγκριση στη βουλή των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού…γιατί στις μέρες χρειάζεται να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα …πως στην Ελλάδα έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Επειδή δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και θέλω να φτάσω στο ψητό, θα παραθέσω ορισμένα αποσπάσματα του σχεδίου αυτού για να καταλάβετε και να αποφασίσετε, αν σκέφτομαι και δρω στα πλαίσια του φυσιολογικού ή μήπως…ιδιωτεύω!

1ο Απόσπασμα:… Αυτό που συνέβη από το 1985 έως το 2009 θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε ένα καλοσχεδιασμένο πόνημα οικονομικής διάλυσης της χώρας μας, αφού μετέτρεψε τοπικές οικονομίες δεκάδων μικρών πόλεων και κωμοπόλεων από παραγωγικές σε οικονομίες βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητικών και σπουδαστικών κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή δεκάδες κωμοπόλεων, εκμαυλισμένες από την τακτική των Κυβερνήσεων των τελευταίων είκοσι ετών, απαιτούν την ίδρυση νέων Τμημάτων (π.χ. Λήμνος, Κως, Καστοριά, Κίσσαμος Χανίων, Νεάπολις Λασηθίου, Μεσολόγγι, Άργος, Πύργος) για να μετατραπούν από παραγωγικές κοινωνίες σε αδρανείς που θα βασίζουν την οικονομία τους στην κατανάλωση εκ μέρους των σπουδαστών και των υπαλλήλων.
Ένα τελευταίο μέγιστο πρόβλημα είναι ότι στα Πανεπιστήμια (πόσο μάλλον στα ΤΕΙ) που ευρίσκονται σε κωμοπόλεις, απομονωμένα από τον υπόλοιπο κορμό του Ιδρύματος, δεν θέτουν καν υποψηφιότητα ικανοί επιστήμονες για προφανείς λόγους…
1ο Σχόλιο: Αντιλαμβάνομαι από το απόσπασμα ότι λόγω των τακτικών  των κυβερνήσεων αυτών, οι παραπάνω πόλεις εκμαυλίστηκαν και απαιτούσαν την ίδρυση νέων Τμημάτων, η αχάριστες( η ψηφοθηρία χρειάζεται να αναφερθεί; Όχι!.. Για να τις αποκαταστήσουμε θα καταργήσουμε τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που εδρεύουν σε αυτές. Τώρα αν ζουν, σπουδάζουν και δουλεύουν κάποιοι άνθρωποι δεν έχει σημασία...εμείς με αυτό το νομοσχέδιο θα τους μετατρέψουμε πάλι σε παραγωγικές οικονομίες όπως ήταν πριν από το 1985 και… όπως γνωρίζεται ο εκμαυλισμός θεραπεύεται με την κοπή της κεφαλής… (κατά τον Μεσαίωνα). Βεβαίως μέχρι να διαβάσουμε όλα αυτά τα ωραία που γράφει ο κ. Γρυσπολάκης και τα ενστερνίζονται οι γραμματείς και οι φαρισαίοι…ξεχάσαμε ότι οι  τακτικές των κυβερνήσεων από το 1821 και εντεύθεν είναι οι  υπεύθυνες, και όχι οι κάτοικοι των πόλεων και οι φοιτητές που θα στείλουν  στην γκιλοτίνα οι σημερινοί μας άρχοντες...οι δημοκρατικά εκλεγμένοι από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού…τον οποίο βεβαίως θα λυτρώσουν από τις αμαρτίες του με οποιοδήποτε τρόπο!...Προσπαθώ κι εγώ να σκεφτώ ορθολογικά. 
2ο Σχόλιο: Βεβαίως σε αυτά τα απομονωμένα βλαχοχώρια δεν θέτουν καν υποψηφιότητα ικανοί επιστήμονες για προφανείς λόγους (τι είναι αυτές οι φαντασιώσεις που έχω …πως μπορώ να ξεστομίζω τέτοιες βρισιές …Για προφανείς λόγους ίσως;). Μην παρεξηγούμε …δεν έχει τίποτα με τους καθηγητές των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνούς Πανεπιστήμιου και κυρίως των διδασκόντων στα ΤΕΙ της περιφέρειας .Όχι…ούτε ιεροεξεταστής είναι ούτε κάτι τέτοιο. Η ειλικρίνεια τον γλωσσόφαγε τον άνθρωπο, προφανώς εξέτασε τα πτυχία τους και αποκαλύπτει ότι είναι για τα σκουπίδια τόσο τα δικά τους διδακτορικά όσο και τα φερόμενα ως πτυχία που απονέμουν χρόνια τώρα στους φοιτητές. Πάντως μην το παίρνεται προσωπικά κύριοι καθηγητές …δεν εννοούσε εσάς …κάποιους άλλους εννοούσε . Μην ξεχνάτε και τις τακτικές των κυβερνήσεων!
1ο Απόσπασμα:… Κατάργηση των Πανεπιστημίων που δεν θεωρούνται βιώσιμα λόγω της διασποράς των Τμημάτων τους ή λόγω του νεοσύστατου ή λόγω της μη τεκμηρίωσης εθνικών λόγων για την ύπαρξή τους, δηλαδή των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ως ακολούθως:
(α) Πανεπιστήμιο Στ. Ελλάδος: Τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος ενσωματώνονται στο Ο.Π.Α., λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτό με στόχο την κατάργησή τους, αφού και τα δύο θεωρούνται απολύτως περιφερειακά και άνευ ουσιαστικού γνωστικού αντικειμένου για τη χώρα μας, η οποία στερείται ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής.
1ο Σχόλιο: Λοιπόν …όταν το διάβασα αυτό κατ’ αρχήν επειδή είμαι εντελώς τούβλο λέω: Τι Ο.Π.Α. ; Έχει κάποια σχέση με Βιοιατρική ή με το Τμήμα πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοιατρική; Το Ο.Π.Α. δηλαδή το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το οποίο προτείνεται η παραπάνω συγχώνευση  έχει προφανώς κάποιο τμήμα οικονομικο-βιοπληροφορικής και εγώ δεν το γνωρίζω ! Ελπίζω να μου απαντήσει ο κ. Γρυσπολάκης που κάτι θα ξέρει περισσότερο για να το γράφει.
2ο Σχόλιο: Η χώρα μας στερείται σήμερα ιατρικής τεχνολογικής παραγωγής, λέει ο κύριος, θα ήθελα και πάλι να μου εξηγήσει τι είναι αυτή η παραγωγή. Μήπως έχει σχέση με το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας; 
Στην ιστοσελίδα του αυτοί οι απαξιωμένοι καθηγητές και διδάσκοντες κατά τον ως άνω κύριο, θα πρέπει να γράφουν ανοησίες ! Είναι, λέει, αυτό το Τμήμα πρωτοποριακό στον Τομέα της Επιστήμης της Πληροφορικής, καθώς έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στον τομέα της εξειδίκευσης των εφαρμογών της πληροφορικής στο χώρο της Ιατρικής/Υγείας και Βιολογίας εξασφαλίζοντας έτσι καλές επαγγελματικές προοπτικές στους πτυχιούχους, καθιστώντας τους ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας και έτοιμους να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις στον επιστημονικό χώρο τόσο της Πληροφορικής όσο και της Βιοϊατρικής. Οι δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης εντοπίζονται τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσο και στον τομέα της έρευνας. Ενδεικτικά αναφέρονται για τους απόφοιτους δυνατές θέσεις απασχόλησης:
• Στο Δημόσιο σε θέσεις ανάπτυξης και επίβλεψης λειτουργίας Νοσοκομειακού Πληροφοριακού Συστήματος, Διαχείρισης Ηλεκτρονικού Αρχείου Νοσοκομείων, υπεύθυνου επιλογής ιατρικών μηχανημάτων, διαχειριστικής παρακολούθησης Προγραμμάτων Ερευνάς και Ανάπτυξης διαφόρων Υπουργείων
• Στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ως Διδακτικό-Ερευνητικό προσωπικό σε ερευνητικά θέματα όπως η ανάλυση γονιδίων, η διαμόρφωση προτύπων στερεοδομής κ.λ.π.
• Στον ιδιωτικό τομέα ως επιστημονικοί υπεύθυνοι: τηλεϊατρικής, εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ιατρικές συσκευές για επεξεργασία βιοσημάτων ή εικόνων, σχεδιασμού και έρευνας σε ερευνητικά τμήματα μεγάλων εταιρειών για τη βελτίωση και τον σχεδιασμό νέων ιατρικών μηχανημάτων τεχνητών οργάνων.
Εντάξει… τι να πω …έχει μεγάλο δίκαιο ο κύριος Γρυσπολάκης, το λέει καθαρά, ότι η χώρα μας στερείται πλέον συστήματος υγείας! Όσο πιο λίγοι …τόσο το καλύτερο! Έτσι μόνο θα ορθοποδήσει η χώρα! Είναι κι αυτό μια λύση! Υπάρχει αντίρρηση; Εγώ λέω πως υπάρχει!
Σημ.: Ας με συγχωρέσουν τα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έψαξα να μάθω περισσότερο και γι΄αυτά.
                                                                                                    
 Λάρισα , 17/12/2011
Κουδουνάρη Χρυσταλλένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και αντάξια του χώρου, όπου δεν θα θίγεται η αξιοπρέπεια κανενός συναδέλφου, υπηρεσιακού κ.λ.π. παράγοντα με την ελευθερία της γνώμης που δίνει η κοινωνική και ελεύθερη δικτύωση του ιστοχώρου μας.
Ευχαριστούμε
Από το Δ.Σ. ΠΕΤΕΕΜ